Laksa / 叻沙 / Laksa / ラクサ

It’s cooking time again!

又到烹饪时间啦!

Dah sampai masa untuk masak lagi!

また料理時間です!

We’re going to make laksa today.

今天我们来做叻沙。

Hari ini kita akan masak laksa.

きょうはラクサを作ります。

Ingredients: egg noodles,

材料:面、

Bahan-bahan: mee,

材料は麺、

bean sprouts,

豆芽、

tauge,

もやし、

prawns,

虾、

udang,

えび、

fish cakes and,

鱼饼和

kek ikan dan,

かまぼこと

fried tofu puffs.

豆腐卜。

tauhu pok.

厚揚げ。

Slice the fish cake thinly.

将鱼饼切薄。

Potong kek ikan dengan halus.

蒲鉾を薄く切ってください。

Then, cut the tofu puffs into halves.

然后,豆腐卜对半切。

Lepas tu, potong tauhu pok separuh.

そして、厚揚げを半分に切ってください。

Now, the easiest part. Just add everything into to the pot.

现在是最容易的步骤。把东西统统加入锅里。

Sekarang, langkah yang paling senang. Masukkan semua benda ke dalam periuk.

いまは最も簡単な段階です。すべてのものを鍋に入れてください。

Add laksa paste.

加叻沙酱。

Tambah pes laksa.

ラクサペーストも。

Then, add the tofu puffs. So they will soak up the flavour.

然后,加入豆腐卜。让豆腐卜把味道都吸进出。

Kemudian, tambah tauhu pok ke dalamnya, supaya rasa laksa dapat diserap masuk tauhu pok.

ラクサの味が吸い取られるように、厚揚げも入れてください。

Let’s prepare the prawns now.

现在可以准备虾了。

Mari kita sediakan udang sekarang.

じゃ、えびの支度をしましょう。

Cook the prawns for about 3 minutes.

把虾加入热水中煮约3分钟。

Masak udang selama 3 minit sahaja.

お湯で3分ぐらい煮てください。

Now, let’s prepare the bean sprouts.

好的,现在可以准备豆芽了。

Kini, kita boleh sediakan tauge.

はい、もやしの支度。

Just rinse them quickly.

只需随便用水冲一冲即可。

Cuma basuh dengan cepat sudah ok.

早く洗ってもいいです。

Prawns, done.

虾,好了。

Udang, siap.

えび、できました。

Noodles, also done.

面,也好了。

Mee, pun siap.

麺もできました。

Add noodles, prawns, fish cakes, bean sprouts into a bowl. Then, pour in the laksa gravy.

把面、虾、鱼饼、豆芽都放进碗里。然后,倒入叻沙汁。

Tambah mee, udang, kek ikan, tauge ke dalam mangkuk. Lepas itu, kuah laksa.

麺、えび、蒲鉾、もやしをお碗に入れてください。そして、ラクサ汁も入れてください。

Ta-dah, all done.

大功告成。

Semua dah OK.

やっと完成しました。

Bon appetit! (London, England. April 2008)

开动了!(英格兰,伦敦。2008年4月)

Jemput makan! (London, England. April 2008)

いただきます!(イングランド、ロンドン。2008年4月)

 

Advertisements

10 thoughts on “Laksa / 叻沙 / Laksa / ラクサ

  1. 我也都是買百勝廚的咖哩叻沙耶
    在台灣,日系的大百貨公司和Costco都可以買得到
    我還會在起鍋時,再擠些檸檬汁,酸酸辣辣的好吃耶~

    兩才金和當家的不喜歡吃油麵的叻沙
    喜歡泡飯或是米粉吃。拿法國麵包來沾也不錯^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s